Archief

Deeply Rooted

09-12-2018 - 23-02-2019 Iedere stad kent haar couleur locale, die typische sfeer gebaseerd op haar eigen geschiedenis, geografische positie en culturele en artistieke klimaat. Het vormt haar inwoners, zij hebben de couleur locale als moedermelk gedronken, als lucht diep ingeademd en haar beelden ver achter het netvlies opgeslagen.

Couleur Locale is nu de titel van een tentoonstelling in onze galerie met vier uitstekende kunstenaars, schilders pur sang, wier geboorte- en woonplaats een rol spelen in hun werk. Kunstenaars beschikken, meer dan ons, gewone stervelingen, over gevoelige antennes en ontwikkelen vaak met de stad waarin zij leven een ambivalente en dynamische verhouding.

Ewa Sadowska  Jardin Bleu I   2018   Olieverf op doek   110 x 150 cm

Ewa Sadowska werd geboren in Gdynia, zusterstad van Gdansk aan de Baltische Zee. Met achttien jaar vertrekt zij naar Kraków om er schilderkunst te studeren aan de beroemde kunstacademie ASP. Polen is dan een communistisch land en Kraków een weliswaar prachtige, maar ook duistere stad waarin het culturele leven voor een groot deel wordt gevormd door theater, film en cabaret. Het is een stad in beweging waarin Ewa Sadowska haar eigen weg kiest. Zij schildert abstract, boeiende ontegenzeggelijk vrouwelijke composities, waarbij zij zachte kleuren vermengt met een elegant lijnenspel.


Hans Keuls   Rosefeel   2018   Olieverf op doek   100 x 100 cm

Hans Keuls groeit op onder de rook van de Lange Jan in de mijnstad Heerlen. In zijn middelbare schooltijd wordt in zijn vriendenkring een bandje opgericht waarin Hans, voordat hij het goed en wel in de gaten heeft, de drummer blijkt te zijn. Het wordt zijn eerste blijvende passie, kort daarna gevolgd door een mogelijk nog grotere: het schilderen. Het duurt jaren voordat hij ontdekt dat in zijn ritmische - de ene keer strak georganiseerde en dan weer geïmproviseerde - penseeltoets het schilderen en de muziek nauw met elkaar zijn verweven. Vaak worden zijn schilderijen als 'natuurlijk' of 'bloemenvelden' geïnterpreteerd. Maar zij zijn zeker ook een spiegel van het leven zelf waarin hoogte- en dieptepunten dicht bij elkaar liggen, de lichte en donkere partijen elkaar afwisselen en vrolijke kleuren de sombere tinten overheersen . Het harde beton van Heerlen gaat in Keuls' schilderijen schuil onder een romantische en levendige verflaag.


Alexander Vogels   Canyonlands IV   2018   Olieverf op doek   100 x 120 cm

Ook Alexander Vogels is in Heerlen geboren. Als hij twee jaar oud is besluiten zijn ouders naar Australië te emigreren. Daar vindt Alexander zijn couleur locale in de aardse warme kleuren die nu nog zijn palet bepalen. Ook nadat hij is afgestudeerd aan de Maastrichtse Kunstacademie blijven exotische plaatsen en hun oorspronkelijke bewoners hem fascineren. Of het nu Noord-Amerikaanse Indianenstammen zijn, Toearegs in de Sahara of indrukwekkende landschappen in India of de legendarische Grand Canyon, alles vindt een afspiegeling in zijn beeld- en vormentaal. Maar wat een constante is in Alexander Vogels' werk is zijn persoonlijke kleurenpalet gebaseerd op die eigenzinnige couleur locale aan de andere zijde van onze aarde.


Enrico Ingenito   Wesi Light   2018   Olieverf op doek   150 x 100 cm

Het is voor het eerst dat wij het werk van Enrico Ingenito tonen. Hij is geboren en getogen in de Italiaanse havenstad Genua. Zijn doeken tonen natuur en architectuur waarin het Mediterrane zonlicht op een bijna magische manier uit het doek lijkt te komen. Als een fijne ochtendnevel brengt hij tot slot een uiterst dun laagje olieverf aan op het schilderij waarmee hij een eventuele noordse hardheid uit zijn doeken weet te verbannen. Zijn schilderijen verbazen door de bijzondere techniek die Enrico heeft ontwikkeld en fascineren door de thema's en kleuren die uit een fotoalbum uit een vervlogen tijd lijken te komen.

Couleur Locale: vier kunstenaars met elk hun eigen afkomst en achtergrond. Vier schilders die hun wereld op een eigen wijze interpreteren en die op een hoogstpersoonlijke manier transformeren naar een nieuwe spannende schilderkunstige werkelijkheid. Wij zijn er trots op dat wij u de werken van deze kunstenaars in onze galerie kunnen tonen. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 9 december 2018 om 15.00 uur. Ludo Diels, publicist over kunst en cultuur zal de expositie, in aanwezigheid van alle deelnemende kunstenaars inleiden. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn! 

Gerelateerd