Archief

Christo Tekeningen en collages

09-12-2012 - 03-03-2013
The Mastaba (Project for United Arab Emirates), Collage 2008 (Pencil, wax crayon, pastel, charcoal, wash, technical data, map and tape), 35 x 28 cm

DE TENTOONSTELLING CHRISTO IS VERLENGD EN NOG TOT EIND FEBRUARI TE ZIEN IN GALERIE POST + GARCÍA.

De projecten van Christo zijn wereldberoemd. Bij het lezen van de titels The Pont Neuf Wrapped, Surrounded Islands, Running Fence en Wrapped Reichstag verschijnen ongetwijfeld beelden voor het innerlijke geestesoog.  Vrijwel alle majeure projecten voerde hij uit met zijn levensgezellin Jeanne-Claude, die hem drie jaar geleden ontviel. Sinds 1994 werd de officiële kunstenaarsnaam Christo and Jeanne-Claude.  

Objecten worden niet verborgen maar omhuld en daardoor in hun vorm juist esthetisch versterkt.  De nauwkeurig gekozen plooien in de voor ieder project ontworpen en uitgevoerde stof, de lijnen van de koorden en de daarin aangebrachte knopen zorgen voor steeds wisselende lichtval en daarmee verschillende interpretaties van het object.


Christo, Wrapped Reichstag (Project for Berlin), Drawing 1978 in two parts (Pencil, enamel paint, wax crayon, photograph by Wolfgang Volz, charcoal, map and tape), 85 x 71 cm

Christo werd op 13 juni 1935 geboren in Gabrovo (Bulgarije) als zoon van een stoffenfabrikant. Op exact dezelfde dag werd in Casablanca (Marokko) Jeanne-Claude geboren, zij was de dochter van een militair. Later trouwde haar moeder met een Franse sterren-generaal en woonden zij in Parijs. Daar ontmoetten de twee elkaar en sinds 1960 vormden zij een paar. Het is de unieke combinatie van de kunstenaar Christo met zijn enorme voorstellingskracht, zijn tekentalent en zijn fascinatie voor het materiaal geweven stof en de persoonlijkheid van Jeanne-Claude die de complexe operaties met militaire precisie wist uit te voeren die tot de realisatie van tijdelijke maar onvergetelijke fascinerende kunstwerken heeft kunnen leiden.

Alle projecten van Christo and Jeanne-Claude worden uitsluitend gefinancierd door de verkoop van ontwerpen van Christo: unieke werktekeningen waarin ieder aspect tot in het kleinste detail wordt uitgewerkt, collages en objecten. Deze werken worden uitsluitend door Christo gemaakt voorafgaand aan de uitvoering van een project. Deze bijzondere werken tonen wij in onze Galerie Post+García.


Christo, Wrapped Vespa 2009 (Project 1963-1974), Collage, 31 x 31 cm (Oplage 9/10 P.P.)

Sinds 1972 is het Wolfgang Volz die alle realisaties op onnavolgbare wijze fotografisch vastlegt. Deze foto’s vormen onderdeel van het kunstwerk en worden daarom zowel door de kunstenaar Christo and Jeanne-Claude als de fotograaf Wolfgang Volz gesigneerd. Deze werken zijn te zien in MAG.

CHRISTO TEKENINGEN EN COLLAGES   
Avenue Céramique 17                                 
6221 KV Maastricht                                  
T 043 356 1900
info@postgarcia.nl

DE TENTOONSTELLING CHRISTO IS VERLENGD EN NOG TOT EIND FEBRUARI TE ZIEN IN GALERIE POST + GARCÍA.

Bekijk hier alvast de werken uit de tentoonstelling.

Gerelateerd