Archief

IMPORTANT WORKS | ARMANDO / CHRISTO / LA...

13-03-2014 - 13-04-2014

VIER KUNSTENAARS OP TWEE LOCATIES IN WYCK EN CÉRAMIQUE.


Tijdens TEFAF 2014, van 13 t/m 23 maart, pakken we uit met twee grote tentoonstellingen op twee locaties. In Galerie Post + García aan de Avenue Céramique 17 tonen wij recente werken van Armando. In onze tijdelijke Art Space aan de Rechtstraat 63 in Maastricht presenteren wij important works van Armando uit de tachtiger jaren, enkele unicaten van Christo, een aantal bijzondere doeken van Lataster en recente werken van Ripollés.

Het belangrijke van een kunstwerk schuilt niet in het formaat of in de prijs, maar in het onvergankelijke karakter ervan en de mate waarin de indruk die het op de beschouwer achterlaat langdurig beklijft. De kunstenaar wint aan importantie als hij tot op (zeer) hoge leeftijd de uitdaging van vernieuwing durft aan te gaan. Met trots tonen wij op twee locaties werken van vier grote kunstenaars: Armando, Christo, Lataster en Ripollés.


Lataster, Boer met Tuinierster, 2008, Olieverf op doek, 200 x 250 cm

LATASTER Wijlen Ger Lataster beëindigde zijn levenswerk met een ode aan de vrijheid, waarin zijn palet verrassend kleurrijk en zijn thematiek - met letterlijk titels als 'De vrijheid werpt haar ketenen af' en 'De dood van Matisse' - persoonlijk en onbegrensd werd. Op onze vraag, 'Wie is die man die naast het doodsbed van Matisse staat ? Bent u dat wellicht?' kwam met verbazing het antwoord: 'Dat is gewoon iemand die hem in het moment van overlijden troost'. Lataster, waarschijnlijk Nederlands grootste abstract-expressionistische schilder, overleed twee jaar geleden. Uit de nagelaten werken tonen wij een persoonlijke selectie.
 

Armando, Das Tor, 2-4-87, Olieverf op doek, 165 x 225 cm

ARMANDO Armando keert langs de weg van het steeds verder abstraheren van figuren en landschappen terug naar monochrome doeken. Een proeve van zijn vitaliteit tonen wij in de galerie met op die plek een twintigtal recente doeken. Bij het kiezen van werken in Potsdam valt ons oog op een zeer recent helder rood monochroom: 'Het Guggenheim in New York gaat in 2015 een tentoonstelling maken rond Zero-kunst uit de zestiger jaren van de vorige eeuw en ik las dat uw werk daar ook zal hangen". Armando: 'ik vind dat minder interessant, ik was slechts kort bij de Nul-groep betrokken en was bovendien ervoor al bezig met monochrome schilderijen. Weet je dat ik in die tijd zelfs voor de verffabriek Sikkens een kleur rood ontworpen heb?'.
 

Christo, Wrapped Snoopy House, 3D-collage op lithografie, 61 x 55 cm, edition 250

CHRISTO Christo werkt, sinds het overlijden van zijn partner Jeanne-Claude, alleen verder aan zijn indrukwekkende mega-projecten. 'Over the river' Arkansas State of Colorado is vanwege enkele dwarsliggende landeigenaren voor het moment stilgelegd. Hun magnum opus 'Mastaba for Abu Dhabi, United Arab Emirates' zal het enige blijvende bouwwerk van Christo and Jeanne Claude worden, bestaande uit zo'n 400.000 (!) olievaten die tot een gigantisch kleurrijk monument in de woestijn worden gestapeld. Over uitdaging gesproken. Enkele van de zeldzame, originele werken die Christo voor deze projecten maakte zijn te zien in de tentoonstelling.
 

Ripollés, Mujer con frutero, 2013, Olieverf op doek, 116 x 89 cm

RIPOLLÉS Het ziet er alleszins naar uit dat Azië de kunst van Ripollés heeft ontdekt. Als een artistieke Marco Polo verovert hij dit deel van onze aarde. Na museale tentoonstellingen in zeven Chinese steden zoals Beijing, Shanghai en Hongkong is nu de beurt aan Singapore. Op dit moment legt hij de laatste hand aan een monumentale bronzen sculptuur die binnenkort wordt verscheept. Voor de tentoonstelling die hij dit najaar in Singapore heeft creëert hij een nieuwe collectie werken. Enkele bronzen zullen nu al in onze tentoonstelling in Maastricht te zien zijn.

Tijdens TEFAF (13 t/m 23 maart) zijn wij elke dag open van 11 - 18 u.

Post + García Art Space
Rechtstraat 63 | 6221EH Maastricht
T 043 356 1900 | info@postgarcia.nl

Gerelateerd