Archief

Een zoektocht naar oprecht verlangen

01-11-2015 - 10-01-2016

Tentoonstelling en publicatieSidi El Karchi werd veertig jaar geleden onder een rooskleurig gesternte geboren in het Limburgse Sittard. Op dat moment kon niemand voorzien dat hij zich zou ontwikkelen tot een van de interessantste Nederlandse kunstenaars van zijn generatie. Hoewel zijn werk met regelmaat getoond wordt in museale exposities zijn er relatief weinig individuele tentoonstellingen van hem te zien. De reden daarvoor is dat Sidi in vergelijking met andere schilders weinig doeken schildert, slechts zo’n tien per jaar. Maar daardoor zijn ze des te indringender. Zijn archetypische portretten bezitten een diepgaande emotieve expressie waar zowel de schilder als de beschouwer niet snel klaar mee is.
 

Sidi El Karchi  Fearless  2015  olieverf, acryl en lak op doek  160 x 140 cm (Corporate Collection Amsterdam)

Sidi El Karchi - een zoektocht naar oprecht verlangen is niet alleen een tentoonstelling maar ook de titel van een catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt. De catalogus omvat uiteraard de schilderijen van de tentoonstelling. Maar ook de werken die recentelijk hun definitieve plaats bij liefhebbers vonden, staan er in afgebeeld.
 

Sidi El Karchi geportretteerd door Stephan Vanfleteren, Maastricht oktober 2015

Wij nodigden schrijver Abdelkader Benali, directeur Bonnefantenmuseum Stijn Huijts en fotograaf Stephan Vanfleteren uit om een bijdrage voor de publicatie te leveren. Sidi en zijn vaste fotograaf Perry Schrijvers zorgden voor een verrassende centerfold. Hun bijdragen aan het boek belichten de complexiteit van deze gerijpte kunstenaar en zijn werk.
 
Nog completer wordt het beeld door de documentaire film Sidi El Karchi - Portret van een schilder, die regisseur Jan Louter in opdracht van L1 voor Miroir Film in Nederland en Marokko opnam. De film wordt op zaterdag 21 en zondag 22 november in de reeks Limburg Doc door L1 uitgezonden. Landelijk is de film op zaterdag 28 november in AVROTROS Close Up te zien. (Voor uitzendtijden zie de website).

De tentoonstelling wordt op zondag 1 november om 16.00 uur geopend door Abdelkader Benali.

UPDATE: Op dinsdag 1 december, 19 u, vindt in Galerie Post + García de presentatie plaats van de publicatie die wij bij deze expositie maakten. Schrijver Abdelkader Benali zal daarbij vertellen over het kunstenaarschap van Sidi El Karchi. Boekhandel Dominicanen zal op deze feestelijke avond boeken van de schrijver verkopen in de galerie.

U bent van harte uitgenodigd!Sidi El Karchi  No regrets  2015  olieverf, acryl en lak op doek  160 x 110 cmSidi El Karchi  Pondering
 2015 olieverf, acryl en lak op doek  160 x 120 cm


The Moroccan  2011  olieverf, acryl en lak op doek  190 x 140 cm (Privé collectie)