Archief

Common Ground

18-09-2016 - 29-10-2016 Expositie 18 september - 29 oktober 2016
Galerie Post + García | Avenue Céramique 17 MaastrichtSave the date! Op zondag 18 september gaat in Galerie Post + García om 15 u de tentoonstelling Common Ground van start, met recent werk van Bas Coenegracht, Sidi El Karchi, Hadassah Emmerich en Judith Krebbekx. De tentoonstelling zal worden ingeleid door Edwin Becker, hoofdconservator Tentoonstellingen Van Gogh Museum te Amsterdam.
 

Common Ground: je denkt aan het Zuid-Limburgse land, een plek waar kunst vanouds goed blijkt te gedijen. Maar evenwel moesten veel kunstenaars juist eerst die plek ver achter zich laten om zichzelf elders te ontdekken. Legendarisch zijn de jonge schilders Ger Lataster, Jef Diederen en Pieter Defesche, die (in en) na WO II naar de Rijksakademie in Amsterdam togen om eerst daar en daarna ook hier, als Amsterdamse Limburgers, bekend te worden. Nu zijn we twee generaties verder en nog steeds vormt Limburg springplank en magneet voor een aantal spraakmakende kunstenaars. In de tentoonstelling Common Ground tonen wij er vier: Hadassah Emmerich, Judith Krebbekx, Sidi El Karchi en Bas Coenegracht. Op verschillende wijze speelt Limburg ook bij hen een belangrijke rol. Om er geboren te worden, om er naar de Academie te gaan, het nest te verlaten en elders te studeren. Of om er zich (weer) langdurig te vestigen. Maar wat het bepalende raakvlak tussen de vier exposanten vormt is dat zij schilderijen maken die de toeschouwer langdurig intrigeren; je wilt weten wat de kunstenaar ertoe bracht dit werk (op deze manier) te verbeelden. Bij allen speelt een psychologische dialoog, nee, meer een Innere Auseinandersetzung vanuit het nu met een niet-presente werkelijkheid een cruciale rol.

Voor Hadassah Emmerich is dat haar gemengde Duitse, Chinese en Indonesische afkomst en meer nog de visuele uitingen van die respectievelijke culturen. Haar werk leest als een avontuurlijke zoektocht waarin (haar vrouwelijke) identiteit, spiegelbeeld en zelfbeeld de elementen vormen.

Judith Krebbekx is gefascineerd door het actuele karakter van oeroude volkslegenden en mythologie die zij associërend confronteert met hedendaagse globale thema´s.

Sidi El Karchi verbeeldt verstilde emotie en verbergt daarbij geenszins zijn bewondering voor kunststromingen als de Renaissance en grote voorgangers als Michelangelo. De succesvolle expositie die wij een klein jaar geleden met hem maakten vormde aanleiding tot deze tentoonstelling.

Het post-apocalyptisch ogende werk van Bas Coenegracht vindt zijn oorsprong in de tijd dat hij in de skate- en graffiti-subcultuur actief was. Zijn fascinatie betreft de toevallige schoonheid van stedelijke sloopruïnes waarin de mens een waarnemende positie inneemt.

Common Ground is een tentoonstelling van vier kunstenaars die één ding vooral gemeen hebben: zij hebben veelvuldig bewezen dat hun werk ertoe doet.


Galerie Post + García | Avenue Céramique 17  | Maastricht
Open donderdag, vrijdag en zaterdag 12 - 17 uur en zondag 13 - 17 uur.

Hadassah Emmerich  2016  The Denial  Acryl, olieverf, inkt en drukinkt op doek  225 x 219 cm


Judith Krebbekx  Pandora's blue eyes  2016  Acryl en houtskool op dubbelgeweven linnen  220 x 180 cm


Sidi El Karchi  Waiting  2016  Olieverf, acryl en lak op doek  150 x 150 cmBas Coenegracht  Zonder Titel  2015  Acrylverf op doek  100 x 70 cm


Gerelateerd