Documentaire 'Niet zonder jou' op Ned 2
09-01-2012

Let op! De documentaire is nu ook online te bekijken op de website van Holland Doc. De link is http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/n/niet-zonder-jou.html.

Graag wijzen we u erop dat aanstaande donderdag 12 januari om 22.55u de documentaire Niet zonder jou wordt uitgezonden op Nederland 2 (op het HUMAN kanaal).Niet zonder jouis een intiem en ontroerend portret van een ouder echtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door hun zoon en schoondochter Peter en Petra . Van zeer dichtbij toont de documentaire hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine, twee uitermate autonoom denkende, wilskrachtige mensen met de beperkingen omgaan die ouderdom en ziekte met zich meebrengen.

Alles wat in hun leven vanzelfsprekend was begint uit elkaar te vallen. Door Gers doofheid en Hermine’s dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Maar in tuinieren en vooral in kunst vinden ze nog steeds een bron van geluk en troost.

Ger probeert te blijven schilderen terwijl zijn muze Hermine steeds zieker en verwarder wordt. Het moment van afscheid nemen komt onherroepelijk dichterbij.
Na Hermine’s dood wordt een terugkeer naar het schilderen een kwestie van overleven voor Ger. Al is het niet eenvoudig. “Daar kan geen mens tegenop schilderen.”
 
Niet zonder jou won al vele prijzen:
Gouden Kalf voor de beste lange documentaire, Nederlands Film Festival 2011;
Grand Prix Documentaire Festival Belgrado;
Prijs Studentenjury Documentaire Festival Belgrado;
Best Portrait, Pärnu Documentaire en Anthropologisch Film Festival, Estland;
Gouden plaquette Documentaire Festival van Oost Sarajevo, Bosnië.
 
Aansluitend op de uitzending is op hollanddoc.nl een gesprek met de makers te zien. Op vrijdag 13 januari worden vanaf 19.25 uur film en interview uitgezonden op themakanaal Holland Doc 24.
 
Tentoonstelling en boekLataster – Een ode aan het leven zelf
Momenteel tonen wij op twee locaties  de tentoonstelling Lataster – Een ode aan het leven zelf: schilderijen uit de periode 2000 tot 2010 zijn te zien in onze Espacio de Arte aan de Rechtstraat 62 en zeer recente doeken van met name 2011 in onze Galerie Post + García aan de Avenue Céramique 17.

Galerie en Espacio de Arte zijn deze week geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 18 uur.
 
Het boek Een ode aan het leven zelf dat bij de tentoonstelling verscheen, met een inleiding van Rick Vercauteren en gedichten van Frans Budé, bevat ruim veertig afbeeldingen van merendeels nieuwe schilderijen van Lataster. Het boek is te koop in Galerie Post + García, Espacio de Arte en Kunstuitleen Maastricht voor €29.
 
Wij wensen u veel kijkplezier bij de documentaire en hopen u snel te mogen begroeten bij deze bijzondere tentoonstelling!