Archief

Ripollés en zijn Atelier Mas de Flors

14-03-2019 - 04-05-2019
Vijf jaar geleden drukten we voor het eerst prenten van Armando in het atelier van Ripollés in het Spaanse Mas de Flors, een dorpje op zo’n zeventig kilometer afstand van Valencia. Toen Armando op 1 juli van het vorig jaar overleed hadden we er samen circa dertig verschillende edities gerealiseerd. Het enthousiasme van kunstenaar Armando en het atelier werkte over en weer aanstekelijk. Ripollés moedigde ons aan om ook andere kunstenaars kennis te laten maken met de door hem ontwikkelde technieken.


Sinds september 2018 toog ik iedere maand een volle week met Hans Keuls en Alexander Vogels naar Spanje om met hen te werken aan een nieuwe tak in hun oeuvre: materiedrukken met carborundum. Er is in die maanden hard gewerkt in Atelier Mas
de Flors en ook intens genoten van de magie van dit speciale plekje op aarde. Het licht, de natuur, het klimaat en nog veel andere elementen die ons iedere keer weer doen verlangen naar de volgende reis.
 
De uitnodiging aan Alexander Vogels om te werken in Atelier Mas de Flors bleek perfect bij hem te passen. Waar Alexander in een eerdere serie Les Gardiens du Temple, gedrukt in Atelier Pasnic in Parijs, nog de nadruk legde op de (uit plexiglas gesneden) vorm, nu in Mas de Flors gaat hij aan de slag met plamuur, waarmee hij niet alleen de tekening aanbrengt maar die hij vooral gebruikt om structuren in het oppervlak aan te brengen. Het geeft hem de vrijheid om meer kleur en drama aan de prenten toe te voegen. Het resultaat is de serie Leyendas del Mas, vijf legendarische figuren, oerbewoners van het pittoreske Mas de Flors.


 
Conbulius’ werk heeft geen uitleg nodig: het grijpt je of het grijpt je niet. Het monochrome beeld is bepalend, niet de filosofie - mocht die er al zijn - erachter. Hoewel hij de techniek al jaren kende en zelfs mee ontwikkelde leek het gebruik ervan niet voor de hand liggend. Dat het gebeuren zou bleek echter onvermijdelijk. Het werden afdrukken van simpele gearrangeerde handelingen. Afdrukken van eenvoudige materialen, stenen, touw en vooral, tot nu toe, zware ijzeren kettingen. 
Toen Hans Keuls de eerste keer in Mas de Flors arriveerde maakte hij dezelfde middag een wandeling door de om het gehucht gelegen boomgaarden vol indrukwekkende olijfbomen. En had hij zijn motief definitief gevonden. Voordat hij de prenten maakte die nu te zien zijn heeft hij een indrukwekkend onderzoekstraject afgelegd. Zoals Hans zelf zegt zul je een instrument eerst moeten leren bespelen voordat je een concert kunt geven.


Intussen heeft ook Lidia Masllorens uit Barcelona haar eerste drukproeven in Mas de Flors gerealiseerd. Zij is enthousiast over de eerlijke techniek en de resultaten die zij ermee behaalt. Over enkele maanden zullen wij haar eerste prenten aan het publiek presenteren. 
Wij nodigen u uit om de tentoonstelling te bezoeken en kennis te maken met een geheel nieuwe artistieke zijde van deze kunstenaars.
 
Op zondag 31 maart bent u vanaf 15.00 uur van harte welkom om samen met Ripollés, Conbulius, Hans Keuls en Alexander Vogels het glas te heffen!

Gerelateerd