Biografie

De projecten van Christo (1935 - 2020)  zijn wereldberoemd. Bij het lezen van de titels The Pont Neuf Wrapped, Surrounded Islands, Running Fence en Wrapped Reichstag verschijnen ongetwijfeld beelden voor het innerlijke geestesoog.  Vrijwel alle majeure projecten voerde hij uit met zijn levensgezellin Jeanne-Claude, die hem in 2009 ontviel. Sinds 1994 is de officiële kunstenaarsnaam Christo and Jeanne-Claude.  

Objecten worden niet verborgen maar omhuld en daardoor in hun vorm juist esthetisch versterkt.  De nauwkeurig gekozen plooien in de voor ieder project ontworpen en uitgevoerde stof, de lijnen van de koorden en de daarin aangebrachte knopen zorgen voor steeds wisselende lichtval en daarmee verschillende interpretaties van het object.

Christo werd op 13 juni 1935 geboren in Gabrovo (Bulgarije) als zoon van een stoffenfabrikant. Op exact dezelfde dag werd in Casablanca (Marokko) Jeanne-Claude geboren, zij was de dochter van een militair. Later trouwde haar moeder met een Franse sterren-generaal en woonden zij in Parijs. Daar ontmoetten de twee elkaar en sinds 1960 vormden zij een paar. Het is de unieke combinatie van de kunstenaar Christo met zijn enorme voorstellingskracht, zijn tekentalent en zijn fascinatie voor het materiaal geweven stof en de persoonlijkheid van Jeanne-Claude die de complexe operaties met militaire precisie wist uit te voeren die tot de realisatie van tijdelijke maar onvergetelijke fascinerende kunstwerken heeft kunnen leiden.

Alle projecten van Christo and Jeanne-Claude werden uitsluitend gefinancierd door de verkoop van ontwerpen van Christo: unieke werktekeningen waarin ieder aspect tot in het kleinste detail wordt uitgewerkt, collages en objecten. Deze werken worden uitsluitend door Christo gemaakt voorafgaand aan de uitvoering van een project.

Werken van Christo en Jeanne-Claude zijn opgenomen in de permanente collecties van o.a. The Museum of Modern Art New York, The Whitney Museum of American Art in New York, The Tate Gallery in London en het Stedelijk Museum in Amsterdam.